TELEFON VE BİLGİSAYAR KULLANIMININ FAZLASI ERKEN YAŞLANDIRIYOR


Çoğumuzun evinde bilgisayar bulunuyor. Tüm gün bilgisayar karşısında oturmamızın ardından yatağa giriyoruz ve bu sefer de cebimizdeki akıllı telefonu çıkartarak uyuyana kadar internette geziniyoruz. Bu cihazların yaydığı radyasyonun zararlarından haberimiz var, ancak araştırmacıların bildirdiğine göre akıllı telefonlardan ve bilgisayarlardan yayılan radyasyondan daha tehlikeli birşey var: Mavi ışık.
Mavi ışık dalgaları, elektronik cihazların ekranlarında bulunan ve görüntünün oluşmasını sağlayan 3 temel renkten birisidir. Diğer renklere, yani kırmızı ve yeşile göre daha farklı etkilere sahip olan mavi ışık dalgaları, spekturumsal konumu nedeniyle göz üzerinden beyne direkt olarak etki ediyor ve beynin sürekli olarak canlı kalmasına neden oluyor. Yatakta uyumaya çalışırken zaman geçirmek adına kullandığınız akıllı telefonlar tarafından bolca yayılan mavi ışık dalgaları, beynimizin bir türlü istediği rahatlama konumuna geçememesine ve sürekli olarak aktif kalmasına neden oluyor. Dolayısıyla uykusuzluk tetikleniyor.

Uykusuzluğu büyük bir sorun gibi görmeyebilirsiniz ancak uykusuzluğun da vücut üzerinde kötü etkileri var ve bunlandan birisi de erken yaşlılık etkisi. Uyku, beynin melatonin hormonu salgıladığı bir dönemdir. Uykusuz kalan beyin, yeterli kadar melatonin salgılayamaz ve bundan ötürü canlılık hissinden yoksun, bitkin ve keyifsiz oluruz. Melatonin hormonu bizi diri kıldığı gibi derimizi ve cildimizi de diri tutar. Bu hormonun yoksunluğu yaşlılık etkileriyle farkedilebilir.

Uykusuzluğun bir diğer etkisi de metabolizmanın düzensizleşmesidir. Uykunun yoksunluğunda yeterli şekilde dinlenemeyen metabolizma, besinleri gerektiği gibi değerlendiremez. Bu durumun uzun süre yaşanmasıyla birlikte normal yiyecekler tüketseniz bile obeziteye yakalanma riskiniz artar.

Yani hem mobil cihazlarda, hem bilgisayarlarda, hem de televizyonlarda bulunan mavi ışık, uykusuzluğa ve uykusuzlukla tetiklenen sorunlara fırsat sunuyor. Bu nedenle mavi ışık dalgalarını yayan cihazları dikkatli kullanmak ve gerekli olan zamanlarda "mavi ışık filtresi" isimli özelliğe bir şans vermek gerekiyor.
Google+'da Paylaş

Yazar Unknown

Yazar Hakkında bilgi yazılacak
    Blogger Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder